Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

100 години от изграждането на паметника на загиналите от Пети конен полк

В Брезник отбелязаха 100 години от изграждането на войнишкия паметник на загиналите войници и офицери от Пети конен полк

В Брезник отбелязаха 100 години от изграждането на войнишкия паметник на загиналите войници и офицери от Пети конен полк в боевете по време на Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. Събитието се организира от Общинския исторически музей (ОИМ) в града съвместно с още няколко институции – Община Брезник, Регионален исторически музей и Държавен архив-Перник.

Годишнината бе почетена с поднасяне на цветя и отдаванетна едноминутно мълчание в памет на героите. В церемонията се включиха ученици от Средно училище “Васил Левски” в Брезник, граждани и общественици и представители на Национално дружество “Традиция”.

Паметникът в Брезник, дело на софийския майстор Заро Балкански, е построен е през 1923 г. по идея на инициативен комитет, състоящ се от членове на местното офицерско дружество и близки на загинали войници от района. Средствата за издигането му са събрани чрез доброволни парични вноски. Монументът, намиращ се в двора на бившите брезнишки казарми, е изграден от дялан бял камък с формата на срязана пирамида. На върха му е поставен ордена за храброст.

По повод годишнината в обновената зала на ОИМ се състоя и представяне на книгата “Балканската освободителна война на България срещу Турция (1912 – 1913 г.) и VII Пехотна рилска дивизия” с автор Явор Тодоров. Изданието, състоящо се от над 350 страници, съдържа богат документален и снимков материал. В него авторът проследява бойния път на Седма Рилска дивизия, в която са включени Пети конен и двадесет и шести пехотен полк, както и други формирования.

Книгата, посветена на 110-годишнината от края на Балканските войни, бе представена от рецензента ѝ – проф. д-р Радослав Радославов.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button