Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Историята на село Бабица

Село Бабица било наречено така в чест на хубава мома, която турци искали да отвлекат

Откъде идва името на малкото планинско брезнишко село Бабица? На този въпрос отговаря предание, разказано от Асен Аначков и записано в книгата “Предания и легенди от Брезнишко”.

“Някога в местността “Селище” до Железарски път е имало село. На някакъв празник в селото дошли турци. На кръшното хоро заедно с другите играела една напета, стройна и хубава мома. Водачът на турците я харесал и решил да я вземе за себе си. Като разбрала момата, че турците се готвят да я отвлекат, се скрила и маскирала като стара баба. В това време турците обградили селото и започнали да претърсват къща след къща. По някое време се появила една стара баба с внучето си тръгнала да носи вечеря на дядото си на поятите, които били около реката. Турците я пуснали и тя бавно с внучето си се затътрила към поятите. Тази баба била маскираната хубава мома. Скоро турците разбрали, че са излъгани. Момата и нейните роднини се засилили на новото място (където е сега селото) и го нарекли в нейна чест – Бабица”, разказва Асен Аначков.

Бабица се намира на няколко километра от град Брезник и е разположено на пътя за съседната община Сливница. В селото живеят около 30 жители. В землището му се отглеждат селскостопански животни в местна ферма, а на нивите му се развива земеделие.

Книгата “Предания и легенди от Брезнишко” беше официално представена в народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник. Издадението е плод на дългогодишни обиколки из Граово на младите пътешественици с ръководител Аниела Асенова. В книгата е събрана интересна информация за селата Кошарево, Гоз, Красава, Гърло, Долна Секирна, Горна Секирна и още населени места в Брезнишко. Освен за тях са записани предания и легенди за някои местности, манастири и други места в района. Издание от нея може да бъде открито в библиотеката към народно читалище “Просвещение-1870” в град Брезник.

Източник: zapadno.com

Подобни публикации

Back to top button