Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

“Сигнал” в Перник за празника на града

Перник ще чества Деня на града - 19 октомври с богата празнична програма

Перник ще чества Деня на града – 19 октомври, с богата празнична програма, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

Денят, в който почитаме Свети Йоан Рилски Чудотворец, ще започне в 09:00 ч. с празнична Света литургия за здраве и благоденствие в едноименния пернишки храм.
В 10.00 ч. ще бъде дадено началото на тържествена сесия на Общинския съвет, на която ще бъде обявен новия почетен гражданин на миньорския град. Предложението тази година е общественото звание да получат двама души – Веселин Георгиев и Милко Михалков от Клуба по делта и парапланеризъм в Перник. През ноември миналата година те откриха и спасиха 12-годишния Александър Александров, изгубил се в планината Голо Бърдо.

Официалното откриване на празника по повод Деня на Перник ще е в 11:00 ч. на площад “Кракра” с празнични слова. След тях ще бъдат връчени традиционните годишни награди за принос в областта на здравеопазването, социалната дейност, образованието, културата, спорта, медиите и бизнеса. Програмата ще продължи с изпълнения на ансамбъл “Граово”.

В 12:00 ч. в зала “Галерия” на Минната дирекция ще бъде открита изложба посветена на 65-годишнината на Художествена галерия – Перник. Половин час по-късно, отново в сградата на дирекцията, ще се състои и официалното откриване на новия пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Перник.

През целия ден в града се очаква да има различни културни и занимателни събития. Гвоздеят в програмата ще е концертът на рок легендите от групите “Сигнал” и “Конкурент”, който ще е с начало 18:30 ч. на площад “Кракра”.

Програмата по случай Деня на Перник започва от утре и ще продължи до неделя. Тя предлага богата палитра от прояви, сред които превърналото се в традиция ревю “Модна еуфория”, ученическата инициатива “С Перник в сърцето”, концертни програми и др.

Денят на Перник е свързан с празника на мината. Той се чества от 1903 г., като първоначално е бил отбелязван на 1 ноември. От 1906г. свети Иван Рилски е обявен за покровител на миньорите и на Перник. С решение на общинския съвет от 1994 г. е официализирано честването на празника на 19 октомври. През 2009 г. с литийно шествие в Перник бе донесена частица от мощите на светеца, която се съхранява и днес в храма “Св. Иван Рилски” .

Източник: bta.bg

Подобни публикации

Back to top button