Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
НовиниСпортТОП новини
Популярно

100 години ФК “Пирин-Земен”

Сто години от създаването си отбелязва днес футболен клуб Пирин Земен, съобщи организаторът на проявата Кирил Кирилов.

Юбилеят ще бъде отбелязан със футболна среща между ветерани, официално откриване и церемония по награждаване с призове на заслужили деятели и ръководители на отбора през годините.

Мачът между ветераните ще противопостави отборите на ФК Пирин Земен и ФК Левски София. Участие в него са потвърдили Ангел Станков, Александър Александров (Кривия), Станислав Ангелов (Пелето) и Димитър Телкийски (Мечо), чиято майка е родом от Земен.

През септември 1932 година група ентусиасти решават да организират футболен клуб в село Белово (днес град Земен), който да носи името “Пирия”. При изработването на печата на отбора е допусната техническа грешка, като името му е объркано на “Пирин”. През 70-те години на миналия век за кратък период от време клубът носи името “Ленко”, на местен партизанин.

От създаването си до 60-те години на 20 век отборът няма собствено игрище. За такова са се ползвали различни терени в тогавашното село Белово. В началото на 70-те години на 20 век се взема решение да се изгради нов стадион, за който е определен терен в местността “Боището”. Футболното съоръжение е пуснато в експлоатация през 1974-а. Четиринадесет години по-късно е изградена и съществуващата сграда, трибуна и лекоатлетическа писта. Те бяха основно реновирани заедно с футболния терен преди четири години.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button