Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Брезник ще отбележи духовния си празник Петковден с литургия и изложби

В Брезник предстои да бъде отбелязан духовният празник на града – 14 октомври (Петковден), съобщиха от Общината.

В навечерието на духовния празник ще се състои традиционното нощно бдение. На 14 октомври сутринта ще бъде отслужена света литургия и ще има празничен водосвет. В 11:30 ч. ще бъде раздаден курбан.

Сред предшестващите го събития е откриващата се утре изложба “От девети до десети – времето на социализма”. Експозицията, чийто колекционер е брезничанина, работещ в местното читалище, Божидар Пантев, е съставена от богат снимков материал, техника, портрети на партийни вождове и други предмети от времето на Народна република България, непознати за младото поколение. Изложбата е подредена на нетрадиционно място – физкултурният салон в сградата на бившата Професионална гимназия по селско стопанство (ПГСС) “Н. Й. Вапцаров”. Пространството е познато на старото поколение брезничани и като салонът на първото читалище в града.

По повод Петковден в Брезник ще са отворени за безплатно посещение и постоянните експозиции “Духовното развитие и просвета в Брезнишко в епохата на Възраждането” и “Етнография” в зала “Класно училище” към Общинския исторически музей (ОИМ). Посетителите ще могат да разгледат и временните експозиции “История на киното” и “Пети конен полк и брезничани във войните за национално обединение” в зала “Военен клуб” на ОИМ.

Организатори на тържествата по повод 14 октомври са Община Брезник, църковното настоятелство при храма “Св. Петка”, Общинският исторически музей и читалище “Просвещение 1870”.

Св. Петка е смятана за покровителка на Брезник и закрилница на жителите му. В града има църковен храм, носещ името на светицата, в който се съхранява частица от мощите ѝ.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button