Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Перник ще е домакин на Годишната среща на Федерацията на европейските карнавални градове през 2024 г.

Перник ще е домакин на 44-ата годишна среща на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) през идната година, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация.

За бъдещ домакин миньорският град бе избран на тазгодишната среща на организацията, проведена в сръбския град Лесковац.

В гласуването са участвали осемдесет делегати от 15 страни. Всички те единодушно са подкрепили кандидатурата на Перник заради добрата организация по провеждането на 29-ото издание на Международния фестивал на маскарадните игри (МФМИ) “Сурва”. Това съобщи за БТА пресаташето на Община Перник Адриан Скримов.

Скримов коментира, че кандидатурата на Перник е била представена чрез присъствието от част от сурвакарската група на град Батановци – носител на голямата награда “Златна маска” от тазгодишния МФМИ “Сурва”. В българската делегация в Лесковац са взели участие още народната певица от Граово Валерия Момчилова, както и художественият ръководител на Ансамбъла за народни песни и танци “Граовска младост” Венцислав Андонов.

Перник е член на ФЕКГ от 1995 г. През 2009 г. международният борд на организацията обяви града за европейска столица на зимните маскарадни игри. През 2004 г. в миньорския град се провежда XXIV годишна среща на организацията, а дългогодишният ѝ председател Хенри Ван дер Кроон е обявен за почетен гражданин на Перник.

МФМИ “Сурва” в Перник е с над 57-годишна история и е най-големият маскараден форум на Балканите. Той се организира от Община Перник от 1966 г., а през 2015 г. празникът “Сурова” е включен в представителния списък на ЮНЕСКО на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

Тазгодишното издание на “Сурва” постигна своеобразен рекорд с присъствието на над 10 000 участници от България и чужбина по време на трите фестивални дни.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button