Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Започва изографисването на храм “Свети Николай Чудотворец” в брезнишкото село Ноевци

Съвсем скоро се очаква да започне изографисването на църквата “Свети Николай Чудотворец” в брезнишкото село Ноевци. Това съобщи за БТА Боряна Цветкова, председател на Управителния съвет на фондация “Бъдеще за Ноевци”, стояща зад инициативата.

Организацията провежда и собствена дарителска кампания по набиране на средства за цялостното вътрешно изписване на храма. Каузата разчита на подкрепа не само от страна на местната общност, но и от институциите и бизнеса в региона. Средства за осъществяването ѝ се приемат по банковата сметка на фондацията или чрез лично предаване на сума на неин представител. Дарения се приемат и в пекарна в центъра на селото. Всеки благодетел получава касов ордер и сертификат за направеното дарение. От неправителствената организация коментираха, че голям брой хора вече са се присъединили към призива им. Със събраната до момента малка част от парите ще се пристъпи към първия етап по изографисването на купола на църквата в Ноевци. Работата ще се извърши от пернишкия художник Красимир Асенов, който в момента работи и над изписването на храм-паметника “Св. Георги Победоносец” в Брезник.

От фондация “Бъдеще за Ноевци” заявиха, че очакват да съберат цялата сума, с която да се изрисува другата част от вътрешно пространство на храма.

Църквата “Свети Николай Чудотворец” се намира в централната част на Ноевци. Тя датира от Епохата на българското Възраждане и е обявена за художествен паметник от национално значение. Към нея има изградена и камбанария. На няколко метра от храма се намира и старата църква на селото, която е в развалини и без покрив.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button