Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Изкачване на Руй се организира на 24 юни

Международно туристическо изкачване на връх Руй се организира на 24 юни

Ежегодно международно изкачване на връх Руй ще се проведе този месец, съобщиха от Трънското туристическо дружество (ТТД). Тази година туристите от България и Сърбия отново ще се срещнат, изкачвайки върха от двете страни на границата.

Организираният поход от българска страна ще започне на 24 юни по пътеката от село Ломница. Тръгването е в 9:30 ч. от Ждрелото на река Ерма. Маршрутът ще премине през хижа “Руй” и малко познатият връх Орловец, след което любителите на планината ще продължат към финалната точка от изкачването. Пътеки до връх Руй има и от селата Зелениград и Забел. Те са добре маркирани, така че желаещите могат са се възползват и от тях. Водачи от страна на ТТД обаче ще има само от село Ломница. Разстоянието до връх Руй е осем километра в едната посока, с 1000 м положителна денивелация.

Връх Руй е граничен, поради което е необходимо желаещите да го изкачат да изпратят уведомление до “Гранична полиция”. В него трябва да бъдат посочени трите имена и единен граждански номер (ЕГН). При група може се изпрати имейл за всичките участници, уточнява ТТД.

Изкачването на връх Руй е най-масовата туристическа проява в Пернишка област. Инициативата се базира на меморандум за дългосрочно сътрудничество между Трън и сръбската община Бабушница, подписан през 2014 г.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button