Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

“Изкуството на маската” представят в Областна администрация в Перник

Изложбата “Изкуството на маската” ще бъде експонирана и представена в зала “Атриум” на Областната администрация в Перник, съобщиха от институцията.

Дванайсет маски от животински пера и кожи, създадени от майсторите Петър Божков и Димитър Пенев от селата Гигинци (община Брезник) и Витановци (община Перник), ще бъдат представени пред посетителите.

Изложбата е част от проект за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия “Съхраняване и популяризиране на нематериалното културно наследство”. Водещ партньор е фондация “Нишвил” от гр. Ниш, а представител от българска страна е Сдружение с нестопанска цел (СНЦ) “Локално наследство” – Перник.

Откриването на изложбата “Изкуството на маската” щя се състои на 10 януари в навечерието на провеждащия се в Пернишко народен празник “Сурова” в нощта на 13 срещу 14 януари.

Освен маски, експозицията включва два сурвакарски костюма, както и десет винила с текстови и снимков материал, в които е представена маскарадната традиция в Пернишко, персонажите в обичая, както и Международния фестивал на маскарадните игри “Сурва”.

Изложбата може да бъде посетена от жителите и гостите на Перник до края на месец януари, включително и в дните на международния фестивал “Сурва”, който ще се състои в периода 26 – 28 януари.

През лятото на м.г. изложбата беше представена по време на Международния джаз фестивал “Нишвил” в Сърбия.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button