Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини
Популярно

Перник отбеляза тържествено 24 май!

Слънце, усмивки и много настроение: Перник отбеляза тържествено 24 май!

Слънце, усмивки и много настроение: Перник отбеляза тържествено 24 май!
Перник тържествено отпразнува 24 май – Ден на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
24 май
Площадът в центъра на града се изпълни с стотици ученици, учители, книжовни деятели. Празничното шествие на пернишките училища премина пред сцената, на която бяха кметът Станислав Владимиров и екипа му, областният управител Людмил Веселинов, общински съветници, изявени дейци на културата и изкуството
24 май Перник
Огромно множество хора, истински се наслаждаваха на шествието, предвождано от мажоретния състав и оркестъра на най-старото училище в града – VІ СУ „Св.Св. Кирил и Методий”. Което днес чества и своя патронен празник.
“ На 24 май България се прекланя пред великото дело на първоучителите – светите братя Кирил и Методий. Този ден носи магията на българщината, това е най-светлият и чист български празник, на който всеки българин, където и да се намира по света , се чувства окрилен.
24 май е сивмол на несломимия български дух през вековете- на 24 май България блести с особена светлина – на младостта и надеждата. На 24 май се прекланяме пред онази безсмъртна сила , която ни учи на истина, любов и доброта. Благословим учителя, твореца, вдъхновителя и словото, което дава път, посока, надежда.
В това е неговото чудо- да помни, да претворява, да възкресява. Да познаваме и съхраняваме българския език е въпрос на принадлежност към народ и родина“ – каза кметът на града Станислав Владимиров, честитейки празника на перничани.
24 май Перник
„Днес е празник, какъвто нямат другите народи по света. Този светъл ден посветен на светите братя Кирил и Методий и българската азбука, просвета и култура е своеобразен празник на духовното просвещение, който отбелязва безценния принос на всички будители и дейци на културата“ – отбеляза в словото си областният управител Людмил Веселинов.  Прекрасната ни азбука е светлината, която води пътя на младите умове, разкривайки пред тях безбройни възможности, а книжовността е писменото ни наследство, което пренася историята, културата и идеите на нашите предци в бъдещето“ – каза още той.
24 май Перник
24 май Перник
24 май Перник
24 май Перник
24 май Перник
След края на ученическото дефиле пред Двореца на културата започна и празничният концерт на Ансамбъл „Граово“ с ръководител Александър Нецов и детския фолклорен ансамбъл „Чудно оро“ с ръководител Йовчо Георгиев. Темпераментните танци и автентичния граовски фолклор зарадваха перничани и гостите на града, които дълго аплодираха изпълненията на двата ансамбъла.

 

Източник: perniknews.com

Подобни публикации

Back to top button