Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниТОП новини

Перник се покланя пред паметта на Ботев

Перник ще се поклони пред паметта на Ботев и загиналите за свободата на България

Точно в 11.30  часа днес  в Перник ще започне общоградското поклонение пред героизма на Ботев и загиналите за свободата на България. Това ще стане пред паметника на героя пред бившия Минен техникум в града.

В 12.00 часа градът ще се огласи от воя на сирените. И всички ще сведат глави в едноминутно мълчание. Традиционно този празник се отбелязва и почита от представители на общинската, областната власт. Представители на политически партии, както и много ученици и граждани.

За първи път денят е отбелязан през 1884 г. във Враца и Пловдив.

Още от края на XIX век Денят на Ботев се чества от студенти, а след Първата световна война (1914-1918) е обявен за общостудентски празник.

Официално извън студентската общност Денят на Ботев и на загиналите за свободата на България се отбелязва от 1901 г., когато на тържествата на връх Вола присъстват живи Ботеви четници.

На 2 юни 1948 г. в 12 ч. е даден първият сигнал за едноминутно мълчание в цялата страна.

От 1953 г. до 1988 г. празникът се е чествал като Ден на Ботев и на загиналите в борбата против турското робство, капитализма и фашизма и в Отечествената война, от 1988 г. до 1990 г. – като Ден на Ботев и на загиналите за национално и социално освобождение на България, от 1991 г. до 1993 г. като Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България.

Подобни публикации

Back to top button