Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани
Популярно

Експедиция на динозавърско находище в Трънско

Шестата научна експедиция на динозавърското находище в Трънско стартира с находка от времето на динозаврите

От началото на месец август на територията на община Трън се провежда шестата научна експедиция на динозавърското находище. Участие в експедицията ще вземат петима студенти, сред които и трънчанката Зорница Иванова, предаде репортер на Zapadno.com.

Шеста експедиция на динозавърско находище в ТрънскоРъководител на палеонтологичната експедиция е главен асистент доцент Латинка Христова от Националния природонаучен музей към Българска академия на науките. Няколко институции се включват в тазгодишната експедиция. Това са Националния природонаучен музей към Българска академия на науките, Геологическия институт „Страшимир Димитров“ към Българската академия на науките и Софийски университет “Свети Климент Охридски”. Тези институции са представени от главен асистент доцент Латинка Христова, докторант Владимир Николов, професор Марлена Янева, доцент Любомир Методиев, главен асистент Дочо Дочев и Ралица Богданова. На по-късен етап към работата ще се присъединят петима студенти по геология. Те ще участват в експедицията за трета година.

Първата работа на участниците е обезопасяване на терена. “Както всяка година традиционно започваме плевенето на растенията, обезопасяване на терена, защото дъждовният сезон остави доста надвиснали и напукани блокове, които могат да осакатят някой. Това е първото, което се прави, иначе е опасно за хората”, поясни ръководителят на експедицията главен асистент доцент Латинка Христова.

 

Въпреки че са в самото начало на своята работа за тази година изследователите вече са направили откритие на фрагмент от кост. “Едно малко парче от ствола на костта е, така наречената диафиза и не е много информативно. Въпреки че се занимавахме с други работи пак има находка. Всяка година различно върви. Миналата година имаше много, но по-дребни находки. Никога не знаем с какво ще се приберем. Може и с нищо да не се приберем. В нашата професия е така. Разчитаме на късмета”, каза главен асистент доцент Латинка Христова. Находката е открита от главен асистент Дочо Дочев от Софийския университет на около 150 метра от динозавърското находище.

Дали фосилът е бил отмит от дъждовете и пренесен от водни потоци до мястото на откриването си или пък в близост се крие ново разкритие на скалните пластове с останки от динозаври засега е въпрос, на който екипът предстои да отговори, отбезаха от научния екип. На находището са намирани фрагменти от праисторически жаби, костенурки, риби, крокодили, летящи влечуги и други животни.

 

Докторант Владимир Николов от Националния природонаучен музей към Българска академия на науките сподели, че находката е от влечуго. “Достатъчно голяма е да знаем, че е от влечуго. Не е от дребно животно. Преди много години районът тук е бил лагуна на брега на море”, обясни докторант Владимир Николов. Той добави, че са открити фрагменти от акули. “Костните риби днес се срещат само в Северна Америка. Навремето ги е имало и в Европа, и тук при нас се оказва, че ги е имало. Тепърва ще се изследват тези неща”, добави докторант Владимир Николов.

По време на теренната работа доцент Латинка Христова се натъкна на пепелянка. Това беше първата среща на учените с този животински вид при работата им край Трън. Благодарение на добрата си подготовка за работа с влечуги, доцент Христова успя да улови живо отровното влечуго и го освободи извън района, така че и то, и колегите й имаха възможността да продължат спокойно ежедневието си, добавиха от научния екип.

 

Палеонтологичната експедиция в Трънско ще продължи до 10 август. Тази година американският учен професор Стийв Брусати няма да може да се включва в експедицията, поради лични причини.

Източник: zapadno.com

Подобни публикации

Back to top button