Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ИкономикаНовиниТОП новини

Ток за Перник с разклонител от София?

Близо 200 милиона евро е инвестиционната програма на Топлофикация Перник за преминаване към чисто производство, като част от плащанията по нея вече са направени. Първите 3 газови когенерации на филандската Варцила с мощност 21 МВтч , които целят заместването на въглищата в микса са факт. Още 2 газови когенерации с мощност 20 МВтч се монтират на площадката на Топлофикация Перник, които ще влязат в експлоатация следващата година.

Ако изтеклата информация за тайното предоговаряне на ПВУ се окаже вярна, Топлофикация Перник може да попадне под ножа на правителството и да бъде затворена на средата на изпълнението на инвестиционната програма.

Според информация от дружеството почти 100 милиона евро са вече платени са 5-те газови когенерации и съпътстващата инфраструктура.

Останалите още около 80 милиона евро инвестиции за изграждане на инсталация за произвоство на електрическа и топлинна енергия чрез генериране и изгаряне на биогаз с мощност 7Мвтч, както и изграждане на нов топлоизточник – газова и парна турбина с мощност 30Мвтч на американската General Electric, предвидени съответно да стартират 2024 и 2025 година също са в напреднала фаза.

Подобна непредвидимост е лош сигнал за чуждите инвеститори в България. Ако Топлофикация Перник има намерение да изпълни европейската директива за декарбонизация и видимо показва усилия и огромни инвестиции в тази посока, закриването и би било напълно нелогично. Отоплението на парно е доказано най – добрият начин за екологично, ефективно и социално поносимо отопление не само у нас, но и в цяла Европа. Освен това градът не е оразмерен да понесе отопление на електрическа енергия.

Изграждането на нова електропреносна мрежа или усилването на съществуващата означава разкопаването на целия град за десетилетие. Междувременно перничани ще трябва да ползват ток с разклонител от София например.

Абсурдното посягане на топлофикационните дружества поставя в тежка ситуация домакинствата. Още повече, че предстои въвеждането в действие на още една европейска директива – тази за излизането на физическите лица на свободния пазар. В пъти по – високите сметки за електрическа енергия ще станат твърде непосилни за работещите в градовете с най – високи работни заплати, а за по – малките общини ще бъдат застрашаващи.

Алтернативата остава обръщане на поглед назад към отопление на твърди горива, което замърсява в пъти повече въздуха в градовете.

Източник: perniknews.com

Подобни публикации

Back to top button