Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
КултураНовиниПрепоръчани
Популярно

Брезник започна подготовката на “Сурова”

Община Брезник започна подготовката на XIX-ия Маскараден фестивал "Сурова"

Община Брезник започна подготовката на XIX-ия Маскараден фестивал “Сурова”. Събитието ще се състои на 20 януари догодина, съобщиха от администрацията.

В него могат да участват групи маскирани от региона и страната, придържащи се към автентичността на представяния от тяхна страна обичай.

Организаторите припомнят, че крайният срок за подаване на заявки за записване във фестивала е 8 януари 2024 г. Редът за явяване на групите ще бъде оповестен до 17 януари на интернет страницата на общинската администрация.

Организаторите напомнят, че според регламента на фестивала няма да се допуска участието на деца под 3-годишна възраст. Всяка група трябва да изпълни програмата си в рамките на 10 минути. Пет минути за явяване е отделено и за представянето на детски сурвакарски или кукерски групи на възраст от 3 до 14 години.

“Сурова” в Брезник няма конкурсен характер. Всички маскарадни групи получават награда от 200 лева, грамота и статуетка. Парична премия в размер на петдесет лева се присъжда поотделно на най-младия и най-възрастния участник в дефилето.

По традиция сурвакарският преглед в Брезник се провежда в събота, една седмица преди Международния фестивал на маскарадните игри в Перник. Той е “генерална репетиция” за местните сурвакарски групи.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button