Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ЛюбопитноНовиниПрепоръчани

Туристически маршрут “По стъпките на цар Иван Шишман” посреща планинари в Трънско

Туристически маршрут “По стъпките на цар Иван Шишман” вече посреща планинари в трънското село Зелениград. Екопътеката е с дължина 1,25 километра в посока и е изцяло обозначена с девет информационни табели. Таблата представят любопитни факти от историята, местната флора и фауна.

Пътеката води началото си от покрайнините на населеното място и води до връх “Шильи камик”. Скалният масив се намира в югозападното подножие на Руй планина (1706 метра), а близо до него е разположена пещерата “Царева църква”. Според легендите именно тук се предполага, че е живял цар Шишман и това е било сред любимите му места за уединение. Това съобщиха за БТА от Регионалния младежки център в Брезник – част от екипа създал туристическия маршрут. В изготвянето на цялостната концепция и поставянето на указателните табели участва и Трънското туристическо дружество.

Пътеката е създадена по проект “Raise Youth”, финансиран от Норвежкия финансов механизъм. Трудността на терена е сравнително лека. Той е подходящ за хора на всякаква възраст, които обичат разходките из природата. На върха на маршрута, откъдето се открива невероятна гледка към останалите части на Трънско, е поставена и фоторамка, където посетителите могат да се снимат.

Източник: БТА

Подобни публикации

Back to top button